Pomidorowa z bazylią ... doskonale nadaje się na główne danie -  jest gęsta a kawałki kurczaka sprawiają, że jest bardziej sycąca.

Składniki na 5 porcji:

500-700 g mięsa z kością kurczaka (np. udka, ćwiartki)
3 l wody
1 i ½ kostki bulionu warzywnego
2 liście laurowe
4 ziarnka ziela angielskiego
3 marchewki
1 pietruszka
160g koncentratu pomidorowego
2 puszki pomidorów krojonych bez skórki (każda po 400g)
sól, pieprz czarny, bazylia
bazylia świeża (opcjonalnie)
3 łyżki mąki (opcjonalnie)
2 łyżki śmietany (opcjonalnie)


Wykonanie:

Mięso umyć, włożyć do garnka i zalać 3 l wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, marchewkę i pietruszkę. Wszystko razem gotowaćdo momentu wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i odlać około ½ l wywaru do kubka żeby rozpuścić w nim bulion warzywny. Uzyskany wywar wlać z powrotem do garnka i gotować na średnim ogniu do czasu, aż mięso stanie się miękkie (około 50 minut od ponownego zagotowania).  Wyjąć mięso, ściągnąć z niego skórę i podzielić na drobne kawałki. Kości wyrzucić a kawałki mięsa umieścić z powrotem w zupie. Dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy rozmieszany w szklance wywaru. Doprawić do smaku solą, pieprzem  i bazylią. Jeśli mamy świeżą bazylię wrzucić kilka umytych a następnie osuszonych listków. Gotować jeszcze 20-30 minut, można dodać odrobinę cukru do smaku. Jeżeli zupa jest dla nas za rzadka można ją zagęścić 3 łyżkami mąki z 2 łyżkami śmietany (opcjonalnie - u mnie śmietana do zup Rama) rozmieszanymi w szklance zupy. Odzielnie gotujemy makaron – ilość i rodzaj wedle upodobania polecam spaghetti pełnoziarnisty. Smacznego:)