Zupa krem pomidorowa z dodatkiem warzyw :) Idealna nie tylko dla dzieci !!! Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku

Składniki na 6 porcji:


• 2 łyżki masła

• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 mała cebula
• 1 marchewka
• 1/2 czerwonej papryki
• 1 puszka pomidorów bez skórek (pelati)
• 1 szklanka sosu pomidorowego (passaty z kartonu lub butelki)
• 500 ml bulionu jarzynowego
• 1/2 jabłka
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

• 1/4 szklanki śmietanki kremowej 30%
• drobny makaron w kształcie gwiazdek lub ryż (nam bardziej smakuje z drobnym makaronem koraliki Lubelli

Wykonanie:


W garnku roztopić masło z oliwą, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę oraz paprykę pokrojoną w kosteczkę. Oprószyć odrobiną soli i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut aż warzywa trochę zmiękną. Od czasu do czasu zamieszać.

Dodać pomidory z puszki (sprawdzić czy nie mają skórek i szypułek), wlać sos pomidorowy oraz bulion. Zagotować, przykryć i dusić pod przykryciem przez około 15 minut. Na koniec dodać obrane i pokrojone na kawałki jabłko, gotować jeszcze przez 5 minut.



Zupę zmiksować na gładki krem na wysokich obrotach stojącego blendera. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem podgrzać i wymieszać ze śmietanką. Podawać z makaronem lub ryżem.
Smacznego :)

  •