Pyszna i prosta propozycja obiadu, której charakteru dodają czosnek i zioła prowansalskie. Może stanowić samodzielne danie lub dodatek do pieczonego kurczaka/karkówki.


Składniki na 4 porcje:

1 kg ziemniaków
1-2 ząbki czosnku w zależności od tego jak bardzo lubimy czosnek
250 ml śmietanki 12% lub 18 %
200 g sera żółtego
około 75 g masła
zioła prowansalskie
sól (doskonałym dodatkiem jest sól ziołowo-czosnkowa)
pieprz (najlepiej świeżo mielony)

Wykonanie:

Ziemniaki obrać i pokroić na talarki o grubości około 1 cm. Obrany czosnek posiekać na drobne kawałki. Dno i ścianki naczynia żaroodpornego natrzeć masłem i obsypać kilkoma kawałkami czosnku. Następnie ułożyć w naczyniu ziemniaki,  posypać je solą, pieprzem i  ziołami. Na ziemniakach położyć trochę masła i zetrzeć ser na tarce o grubych oczkach. Analogicznie ułożyć kolejne warstwy (ilość zależna od wielkości naczynia żaroodpornego). Na koniec polać wszystko śmietanką. Piec bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do temperatury 190oC przez 60-80 minut (aż ziemniaki będą miękkie przy nakłuciu widelcem). Jeżeli wierzch przypiecze się zbyt mocno trzeba go przykryć folią aluminiową.

Smacznego!