Jakiś czas temu w poszukiwaniu gotowego obiadu trafiliśmy na festiwal makaronów w Pizza Hut. Próbowalismy różnych makaronów jednak najbardziej smakowało nam zapiekane farfalle z kurczakiem, kiełbaską peperoni i boczkiem oraz sosem pomidorowym doprawionym bazylią.



Składniki na 4 porcje:

filet z kurczak 500 – 600 g
1 cebula
1 ząbek czosnku
makaron farfalle 250 g
boczek  wędzony około 100 g
kiełbaski peperoni około 100 g
ser żółty 200 g (starty na tarce o grubych oczkach)
pomidory pokrojone 1 puszka 400 g
koncentrat pomidorowy 2-3 łyżeczki
sól, pieprz, bazylia

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem. Cebulę i czosnek posiekać na drobne kawałki. Mięso obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju. W międzyczasie ugotować i odcedzic farfalle. Dodać cebulę i czosnek, smażyć kilka minut. Wlać pomidory i koncentrat, gotować jeszcze chwilę, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Całość przełożyć do większego naczynia, dodać makaron, połowę sera, pokrojone drobno peperoni i sporo bazylii, wymieszać. Wyłożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Na wierzchu położyć plasterki boczku i posypać resztą sera. Zapiekać 25 do 30 minut w temperaturze 180oC.