Szybki, pyszny i ciekawy deser ? Tak ... Zabajone z owocami:) Zobaczyłam w jednym z odcinków ugotowanych i postanowiłam spróbować:) Skorzystałam z przepisu na zabajone ze strony Kwestia Smaku. Polecam Wy też spróbujcie! 

zabajone

Składniki na 4 porcje:

• 4 żółtka (ogrzane do temperatury pokojowej)
• 5 łyżek drobnego cukru (ok. 75 g)
• 50 ml słodkiego wina Marsala (lub innego ulubionego słodkiego likieru np. Amaretto, Limoncello, ewentualnie rumu lub brandy)

różne owoce: granat, pomarańcza, kiwi, mango, truskawki, borówki itp

Wykonanie:

  • Przygotować garnek i odpowiednio szerszą miskę. Na dno garnka nalać niewielką ilość wody (wystarczy na wysokość ok. 1 cm), garnek z wodą ustawić na najmniejszym gazie.
  • Do miski przełożyć żółtka i rozmieszać je (rózgą lub trzepaczką) przez ok. 2 minuty (ręcznie lub mikserem na małych obrotach).
  • Ciągle roztrzepując żółtka dodawać stopniowo drobny cukier, tak aby cukier się rozpuścił (przez ok. 4 minuty), w tym czasie żółtka z cukrem będą stawały się coraz jaśniejsze i bardziej "napuszone".
  • Miskę postawić na garnku z wodą (uważać aby dno miski nie dotykało poziomu wody w garnku, w przeciwnym razie z żółtek zrobi się jajecznica). Cały czas roztrzepując dodawać stopniowo likier (przez następne 4 minuty).
  •  Owoce kroimy w kostkę, układamy w pucharku i zalewamy zabajone.

 

zabajone