Zupki ogórkowej chyba nie trzeba reklamować - smakuje dużym i małym :) Odpowiednio przyrządzona może stanowić samodzielne sycące danie. Przepis pochodzi ze strony Wielkie Żarcie dodany przez użytkownika monisia_ze_szczecina.


Składniki (na 4 duże porcje):


dwie nogi z kurczaka 
włoszczyzna bez kapusty (tzn. 1/4 selera w kawałku, jedna pietruszka, 3 marchewki, pół pora)
dwa ziarenka ziela angielskiego
listek laurowy
1 kostka rosołowa
łyżka przyprawy typu Vegeta (np. "Ziarenka smaku")
1 marchewka starta na średnich oczkach tarki
1/2 kg ziemniaków pokrojonych w kosteczkę
2-3 łyżeczki mąki pszennej wymieszanej w 1/3 kubka letniej wody z dodatkiem szczypty soli
ogórki kiszone w foliowej torebce wraz z wodą
sól, pieprz (do smaku)

Wykonanie:

Ogórki kiszone odsączyć (wodę z kiszenia zachować), następnie zetrzeć na średnich oczkach tarki razem ze skórką, przełożyć do płaskiego garnka. Dusić ogórki na małym ogniu około 20 minut z dodatkiem dwóch łyżeczek masła, pod koniec duszenia włać wodę z kiszenia i całkość wymieszać.


Kurczaka włożyć do garnka, dodać obraną i umytą włoszczyznę zalać wodą (około 3 litrów) i doprowadzić do wrzenia a następnie odszumować (zdjąć szarą pianę z góry), dodać kostkę rosołową, przyprawę typu Vegeta, ziele angielskie i listek laurowy - gotować całość godzinę na małym ogniu.


Po godzinie kurczaka, listek laurowy i ziele angielskie wyciągnąć na talerzyk a powstały wywar zagotować i dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki i startą marchewkę - gotować 10 minut aż ziemniaki będą miękkie.


W tym czasie ściągamy skóre z kurczaka, mięsko kroimi na drobne kawałki i wrzucamy z powrotem do zupki.

Na końcu dodać ogórki kiszone i całość zabielić mąką wymieszaną z wodą (przed dodaniem mąki do zupy należy ją zahartować dodają do niej trochę gorącego płynu).


Po dodaniu mąki całość gotować jeszcze 3-5 minut.

Smacznego:)