Torty robię tylko na urodziny i chrzciny ...  na dodatek od niedawna. Jak już robię to nie robię zdjęć ... aż w końcu postanowiłam zrobić tort od tak na weekendowe objadanie. Tort jest prosty można go zrobić z malinami lub truskawkami. Przepis na biszkopt i krem pochodzi z blogu Kwestia smaku a pomysł z wykorzystaniem biszkoptów Lady fingers z blogu Sweet place

tort z malinami

Składniki (na tortownicę 24 cm):

Biszkopt:

  • 6 jajek (w temperaturze pokojowej) oddzielnie żółtka i białka
  • 2 szklanki (320 g) cukru pudru
  • 2/3 szklanki (100 g) mąki pszennej
  • 2/3 szklanki (100 g) mąki ziemniaczanej

Masa:

  • 500 g sera mascarpone
  • 500 ml śmietany kremowej do deserów 30% lub 36%, dobrze schłodzonej
  • 1 szklanka cukru pudru (ja wolę mniej słodkie masy i dodaję tylko 1/2 szklanki cukru pudru)

Przełożenie:

  • 1 słoiczek niskosłodzonego dżemu malinowego
  • maliny ilość  wedle uznania ja dodałam kubek

Nasączenie:

1 szklanka mocnej ciemnej herbaty (z dwóch torebek) z odrobiną aromatu waniliowego

*nasączeniem może być też herbata z sokiem z cytryny lub mocna herbata owocowa np malinowa

Dekoracja:

2 opakowania biszkoptów Lady fingers (po 140 g)

cukrowe dekoracje do ciast

wstążka

Wykonanie:

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni w opcji góra-dół, bez termoobiegu. Tortownicę dokładnie posmarować masłem i wysypać bułką tartą lub otrębami.
  • Biszkopt: żółtka ucierać z połową cukru pudru przez około 7 - 8 minut, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubijać białka z resztą cukru pudru przez około 7 - 8 minut, aż powstanie lśniąca piana (nie będzie idealnie sztywna).
  • Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać dwukrotnie (z wysoka) do oddzielnej miski i dokładnie wymieszać.
  • Połączyć żółtka z białkami za pomocą szpatułki, wykonując kilka lub kilkanaście delikatnych ruchów. Następnie do masy przesiać 1/3 ilości mąki i bardzo delikatnie połączyć szpatułką, nie niszcząc ubitej piany. Wsypać kolejną 1/3 mąki i znów delikatnie połączyć, to samo zrobić z pozostałą mąką. Masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Ustawić na kratce w nagrzanym piekarniku i piec przez 40 minut. Biszkopt dokładnie ostudzić, można od razu przekładać masą lub odstawić na 1 dzień.
  • Masa: zimną śmietankę do deserów ubić na bardzo sztywną pianę. Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem. Do mascarpone dodajemy po łyżce ubitej śmietany (jednak nie miksujemy ale mieszamy delikatnie łyżką lub szpatułką). Ważne jest, aby masy dokładnie się połączyły i nie było w nich grudek. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia.
  • Dżem lekko podgrzać i wymieszać z malinami.
  • Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, ustawić na kratce. Po całkowitym wystudzeniu przekroić na 3 poziome blaty. WE każdym z nich lekko okroić boki żeby zmieścił się w obręczy tortownicy razem z biszkoptami. Na paterze układamy pierwszą część biszkoptu. Nasączamy go herbatą. Zakładamy obręcz tortownicy. Następnie boki tortu obkładamy biszkoptami „Lady fingers”- od każdego biszkopcika odcinamy jeden okrągły koniec, maczamy je w herbacie stroną bez cukru, układamy stroną z cukrem w kierunku obręczy tortownicy. W ten sposób na około tortu powstanie nam korona z biszkoptów.
  • Na biszkopt znajdujący się na paterze nakładamy najpierw 1/2 dżemu zmalinami, potem 1/3 masy mascarpone. Podobnie robimy z kolejną warstwą. Po nałożeniu trzeciej części biszkoptu, na wierzchu rozsmarowujemy pozostałą 1/3 kremu.  Wierzch posypuję cukrowymi motylkami i pokrojonymi biszkoptami. Delikatnie zdejmujmy obręcz i obwiązujemy tort wstążką. Wstawiamy na minimum 5 godzin do lodówki.

tort z malinami

tort z malinami

tort z malinami