Przepis znaleziony w gazetce Biedronki. "Włoskie tiramisu w pucharkach" hmm czemu nie ... :) Przepis jest banalnie prosty i bardzo szybki w przygotowaniu. Można go zrobić nawet jeśli goście zapowiadają się z wizytą za godzinę :)

Składniki na 3 pucharki (ja użyłam kieliszków do szampana):

  • 250 g serka mascarpone (do nabycia w Biedronce)
  • 1 żółtko
  • 1 oryginalnym przepisie jest 100 g cukru pudru - uważam że to zdecydowanie za dużo, proponuję dodać 50 g i ewentulanie dodawać więcej do smaku
  • 200 ml mocnej kawy
  • zwykłe okrągłe biszkopty (ja użyłam Rodine Duo z kakao bo akurat były z Biedronce)
  • opcjonalnie 3 łyżki likieru Amaretto (jako że nie miałam do w domu dodałam troche wódki)
  • starta gorzka czekolada do posypania

 

Wykonanie:

Żółtko ucieramy z połową cukru pudru i łączymy z  serkiem mascarpone. Tak jak pisałam wyżej możemy użyć więcej cukru pudru zależnie od naszego upodobania do słodkości :) Resztę cukru pudru dodajemy do kawy. W zależności od tego czy deser ma być z alkoholem czy nie dodajemy do kawy Amaretto lub inny trunek. W kawie moczymy biszkopty, które układamy w pucharkach. Przykrywamy warstwą serka. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinna stanowić masa z mascarpone. Wierzch oprószamy czekoladą. Deser schładzamy w lodówce.

 

Nie wierzyłam, że tak niewiele czasu i pracy potrzeba żeby uzyskać tak prosty i pyszny deser. Polecam ... mniam mniam ...