Napiszę tylko - kruche ciasto, słodki serek i aromat cynamonu ... mniam mniam:)

 

Składniki (na blaszkę do tarty o średnicy 22 cm):

Ciasto:
- 150 g mąki (najlepiej krupczatki),
- 75 g masła lub margaryny,
- 1 łyżka oleju,
- szczypta soli,
-2 łyżki śmietany 12%  lub 18%,

Masa serowa:
- 200 g białego sera (twarogu),
- 75 g śmietany 12%  lub 18%,,
- 2 jajka,
- 2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej,
- 100 g mleka,
- 40 g cukru (polecam opcję 30 g cukru i jedno opakowanie cynamonowego cukru waniliowego)
-szczypta cynamonu

Wykonanie:

Ciasto:

Masło posiekać nożem, dodać mąkę, szczyptę soli i olej. Lekko wyrobić czubkami palców. Dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto, uformować w kulę i włożyć do lodówki na 1 godz. Dno i boki natłuszczonej blachy do tarty wyłożyć ciastem. Nakłuć widelcem, przykryć krążkiem papieru i wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika na 5-10 min.

Masa serowa:
Ser przetrzeć przez sito lub zemleć, dodać jajka, śmietanę i cukier. Ucierać do chwili uzyskania jednolitej puszystej masy.  Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w zimnym mleku, wlać do masy serowej i wymieszać. Dodać cynamon do smaku. Tarte wyjąć z piekarnika, zdjąć papier, wyłożyć masę serową i wstawić ponownie do piekarnika na 30 min.
Podawać na ciepło lub na zimno.