Ciągle szukam przepisu na najlepszą szarlotkę. Przepis poniżej jest autorstwa mojej mamy a szarlotka wg niego gości na naszym stole wiele lat. Polecam i życzę smacznego :)

Składniki (na blaszkę o wymiarach  25 x 33 cm):

Na ciasto:

500 g mąki tortowej

1/2 szklanki śmietany gęstej 18%

4 żółtka

1 łyżka smalcu

125 g margaryny

1 szklanka cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na masę jabłkową:

około 10 jabłek

cukier, cukier waniliowy (1 paczka = 16 g) i cynamon

cukier puder

Wykonanie:

Z powyższych składników zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.

Jedną część ciasta rozwałkować (najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i przełożyć do prostokątnej formy. Odkleić wierzchnią warstwę papieru.

Jabłka obrać, pokroić i gotować na małym ogniu aż zaczną się ropadać. Dodać cukier, cukier waniliowy i cynamon. Nie podaję ilości cukru i cynamonu, gdyż ich ilość zależy od tego czy wykorzystamy jabłka słodkie czy kwaśne. Proszę dodać najpierw jedną łyżkę cukru i szczyptę cynamonu i spróbować czy jest już wystarczająco słodkie :)

Masę jabłkową wyłożyć na ciasto i przykryć rozwałkowaną drugą częścią ciasta.

Piec w nagrzanym piekarniku około godziny w temperaturze 175oC (ja piekę w termoobiegu na 150oC) w razie gdyby za bardzo opiekł się wierzch trzeba przykryć folią aluminiową.

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.