Szarlotka z mąki krupczatki według przepisu mojej mamy. Jest bardzo prosta i bardzo dobra :)

szarlotka

Składniki (na blaszkę 25 x 35 cm):

ciasto:

4 szklanki mąki krupczatki (1 szklanka = 0,25 l)

1/2 szklanki cukru

4 żółka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego

1 i 1/4 kostki margaryny (1 kostka = 250 g)

pianka:

4 białka

1 opakowanie kisielu np cytrynowego lub żurawinowego

1/2 szklanki cukru

1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego

masa jabłkowa:

1 kg jabłek

cynamon, cukier i cukier waniliowy 

opcjonalnie żurawina lub rodzynki lub orzechy 

*opcjonalnie dżem

Wykonanie:

Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Gotować na małym ogniu aż zaczną się rozpadać. Dodać cukier, cukier waniliowy i cynamon do smaku (zależnie od rodzaju jabłek).

Składniki na ciasto zagnieść. 3/4 ciasta zetrzć na tarce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

 

Na ciasto wyłożyć masę jabłkową. Można dodać trochę dżemu.

 

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier waniliowy i kisiel. 

 

Pianę wyłożyć na masę jabłkową. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta.

 

Piec w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni na funkcji termoobieg przez 50 minut.Około 10-20 minut od momentu rozpoczęcia pieczenia ciasto przykryć folią aluminiową.

 

Smacznego:)