Szarlotka pachnąca wanilią jest kompozycją kruchego ciasta, budyniu waniliowego i masy jabłkowej nasyconej aromatem wanilii. Przepis pochodzi z Bibliotecznki Poradnika Domowego część: SZARLOTKI I JABŁECZNIKI.


Składniki (na blachę 25 x 33 cm):

Ciasto:

1 i 1/2 szklanki mąki (1 szklanka=0,25 l)
120 g masła
1/3 szklanki cukru
1 jajko

Kruszonka:

1 i 1/2 szklanki mąki (1 szklanka=0,25 l)
150 g masła
2/3 szklanki cukru
1 jajko

Masa jabłkowa:

6 jabłek
laska wanilii
3 łyżki cukru

Masa budyniowa:

1 opakowanie budyniu waniliowego
2 szklanki mleka

cukier puder do posypania ciasta

Mąkę na ciasto przesiać, wyrobić z masłem, cukrem i jajkiem (jeżeli chcemy żeby ciasto było bardziej kruche możemy dodać tylko żółtko). Gotowe ciasto rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem/wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 2000C.

Podobnie zagnieść ciasto na kruszonkę. Po czym należy je zawinąć w folię i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki.

Z mleka i proszku ugotować budyń.

Obrane jabłka zetrzeć na tarce. Wanilię posiekać i razem z jabłkami poddusić 15 minut.

Na upieczone ciasto wylać budyń, następnie masę jabłkową. Posypać cukrem. Na wierzch zetrzeć ciasto na kruszonkę. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200oC. Schłodzone posypać cukrem pudrem.