Przedstawiam szarlotkę doskonałą - prostą bez potrzeby biegania po marketach w poszukiwaniu niemożliwych do zdobycia dodatków i szybką bez konieczności spędzenie soboty w kuchni - do zrobienia nawet z 10-cio miesięcznym pomocnikiem. Najważniejsze jest jednak, że jest to szarlotka przepyszna zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam :)


Składniki (na blaszkę 25 x 33 cm):

Ciasto:
3 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka drobnego cukru
1 cukier waniliowy
250 g zimnego masła roślinnego (może być masło lub margaryna)
4 jajka


Jabłka:
2 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówka)

około 12 łyżeczek cukru
1 cukier waniliowy
5 -10 dag rodzynek
1 łyżeczka cynamonu


Wykonanie:

Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem (lepiej sprawdzić wcześniej czy jabłka są słodkie czy raczej kwaśne i dopasować ilość cukru indywidualnie do własnego smaku i gustu :)) oraz cukrem waniliowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Dodać rodzynki i cynamon.

Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.

Jedną część ciasta rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia i razem przełożyć do prostokątnej formy. Wstawić do lodówki. Białka z 3 jaj ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać resztę (1/4 szklanki) cukru, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.

Piekarnik nagrzać do 175oC. Formę z ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć jabłka. Przykryć ubitą pianą z białek. Na wierzch położyć drugą część rozwałkowanego ciasta (ja nie rozwałkowywałam ciasta - spód wyklejełam palcami a na wierzch odrywalam sredniej wielkości kawałki).

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę (gdyby w trakcie pieczenia wierzch za bardzo się zrumienił, położyć kawałek folii aluminiowej). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Przepis znaleziony na blogu Kwestia smaku.