Długo zastanawiałam się nad przepisem na makowiec na Boże Narodzenie... Przecież nie może go zabraknąć wśród wypieków :( Wiem, że najlepiej smakują masy makowe przygotowane w domu - jednak już za kilka dni dołączy do nas kolejny członek rodziny, więc z czworgiem małych rączek nie będę miała czasu na spędzenie wielu godzin w kuchni ... Postanowiłam wypróbować masę makową w puszce Dr. Oetkera i zdecydowałam się na zamieszczony na niej przepis. Masę delikatnie udoskonaliłam i wyszło naprawdę pysznie :) Struclę piekłam pierwszy raz i może nie wygląda jeszcze jak ta mojej mamy ale jest naprawdę dobrze:)

Składniki na dwie strucle o długości około 40 cm:

Masa makowa:

  • 1 puszka masy makowej (850 g) - ja użyłam Dr. Oetkera
  • garść rodzynek - sparzonych wrzątkiem i odsączonych
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • garść posiekanych suszonych moreli
  • 2 łyżki miodu

 

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennek
  • 50 g drożdży
  • 125 g margaryny
  • 250 ml mleka
  • 150 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • szczypta soli

 

  • 1 jajko do posmarowania ciasta

 

  • 1 szklanka cukru pudru i sok wyciśnięty z jednej cytryny (jako posypka użyłam suszonej skórki cytrynowej)

 

Wykonanie:

  • Białka z 3 jajek ubić na sztywną pianę. Mleko lekko podgrzać. Roztopić margarynę.

 

  • Gotową masę makową z puszki przełożyć do miski. Dodać łyżkę ubitej piany z białek, miód, orzechy, rodzynki i morele, wymieszać.

 

  • Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru pudru, 1 łyżką mąki, 3 łyżkami letniego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut z ciepłe miejsce.

 

  • Blaszki - w moim wypadku dwie wąskie keksówki o długości około 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

 

  • Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę, sól, mleko, rozczyn i dokładnie wszystko wyrobić (ja mieszam silikonową szpatułką w misce do ciasta drożdżowego tupperware). Na koniec dodawać po trochu wystudzoną, ale jeszcze płynną margarynę, do całkowitego jej wchłonięcia.

 

  • Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość (można przykryć ściereczką  i wstawić do piekarnika  nagrzanego do temperatury 50 stopni).

 

  • Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść (można dodać niewielką ilość mąki). Podzielić na dwie części. Każdą z nich rękami zwilżonymi olejem wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę (ja używam silikonowej, można też wyłożyć na posypany maką papier do pieczenia). Delikatnie posypać mąką i rozwałkować (długość ma odpowiadać długości blaszki). Ciasto posmarować ubitym białkiem i rozłożyć połowę masy makowej zostawiając około 2 cm marginesu z każdej strony. Struclę zwinąć w rulon i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

 

  • Strucle odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 10 minut. Wierch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika . Piec 35-40 minut w temperaturze 170 stopni (ja piekłam 35 minut w termoobiegu w 150 stopniach).

 

  • Po wystudzeniu strucle dekorujemy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego:)