Przepyszne spaghetti bolognese znalezione na blogu Zielona Pietruszka

Składniki na 3 porcje:

400g makaronu spaghetti
0,5 kg mielonej wołowiny
1 czerwona cebula
łodyga selera naciowego
1 mała marchewka
3 ząbki czosnku
0,5 szklanki mleka
szklanka bulionu wołowego ( można zastąpić wodą)
puszka pomidorów bez skórki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki ketchupu
łyżeczka bazylii
łyżeczka oregano
łyżeczka tymianku
szczypta gałki muszkatałowej
liść laurowy
sól, pieprz
kilka łyżek oliwy
tarty parmezan

Wykonanie:

Cebulę i czosnek drobno posiekać. Podsmażyć na kilku łyżkach oliwy przez chwilę. Dodać drobno pokrojony seler naciowy i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, ciągle mieszając całość podsmażać jeszcze przez moment. Dodać mięso. Smażymy całość, rozdzielając mięso łyżką. Musimy uważać by wołowina nie przypiekla się zbyt intensywnie. Może to trwać kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

Gdy mięso nabierze koloru i nie będzie już różowe dodajemy mleko, szczyptę gałki i liść laurowy. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż cały płyn nie odparuje. Po tym czasie dodajemy bulion, wrzucamy puszkę pomidorów, koncentrat pomidorowy i ketchup. Gotujemy na lekkim ogniu przez dość długi czas. Cały płyn musi odparować a sos musi być gładki i gęsty ( nawet 1,5 godziny).

Na końcu doprawić jeszcze solą i pieprzem, dodać zioła i pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę.

Podawać z makaronem spaghetti ugotowanym na al dente, całość posypać parmezanem.