Nagle uświadomiłam sobie, że jestem oo 30-stce. Nie to że wcześniej nie wiedziałam ;) z telewizji, radia i internetu ciągle płynie przekaz żeby kobiety "w moim wieku" zaczęły używać tysiąca kremów na pierwsze zmarszczki, milion różnych suplementów na włosy i paznokcie! Już nie wspomnę o problemach z zasypianiem czy bardziej intymnych chorobach. No cóż nie dotykało mnie to dopóki nie poczułam że jednak brak mi ostatnio trochę energii... Zamiast łyknąć 50 tabletek na to i na tamto pomyślałam o warzywach i owocach, tym bardziej że mamy lato więc nie trudno kupić coś świeżego. Akurat dostałam buraki, marchewkę i jabłka od teściów - wszystko piękne i prosto z ogrodu. Nic tylko zrobić sok. Wyszedł pyszny i smakował nawet mojemu czterolatkowi:). Inspiracją był przepis ze strony Moja Delicja. Gdyby ktoś miał ochotę na odrobinę lektury dotyczącej zdrowotnych właściwości buraków polecam artykuł ze strony Poradnik Zdrowie.

sok z buraka

UWAGA !!!

Świeżo wyciśnięty może być drażniący dla żołądka, dlatego przed jego wypiciem należy odczekać minimum 30 minut lub nawet 1 godzinę!!!

 

Składniki na 3 szklanki:

 

  • 2 średnie buraki (najlepsze do soków są podłużne)
  • 4 marchewki
  • 6 jabłek
  • odrobina świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 łyżeczka dobrej oliwy extra virgin lub oleju (opcjonalnie - dodatek tłuszczu pozwoli nam lepiej przyswoić część witamin, ja użyłam oleju lnianego)

 

Wykonanie:

Marchew i buraka obrać, umyć.
Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne, umyć i pokroić w ćwiartki.
Przy użyciu sokowirówki lub wolnoobrotowej wyciskarki wycisnąć sok, przelać do szklanki. Dodać sok z cytryny, oliwę, wymieszać.


Odstawić na minimum 30 minut (sok z surowego buraka może podrażnić żołądek, dlatego nie należy go pić od razu po przyrządzeniu).

 

sok z buraka