Smaczne i piękne... na podstawie przepisu z gazety Przyjaciółka. Smaczne w dniu wykonania a także dzień później. Pyszna przekąska do przegryzienia między posiłkami a także do kawy/herbaty:) Polecam:)

Składniki na 42 małe rogaliki:

500 g mąki tortowej

1 żółtko

1 jajko

2 łyżki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

40 g drożdży

1 szklanka letniego mleka

50 g rozpuszczonego masła

pół słoiczka marmolady

Wykonanie:

Z drożdży i mleka przygotować rozczyn, dodać do mąki wraz z żółtkiem, masłem, cukrem i cukrem waniliowym.

Zarobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, podzielić na pół, rozwałkować na okrągłe placki o grubości 1/2 cm.

Każdy placek pokroić na trójkąty , na każdy z nich nałożyć po łyżeczce marmolady, zwinąć rogaliki, odstawić w ciepłe miejsce.

Ułożyć na natłuszczonej blasze, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać cukrem, piec przez 20 minut w temperaturze 180oC.