Przepis na minione już święta i nie tylko :) Prosty i smaczny  - polecam. Znaleziony na blogu

Kwestia Smaku.

Składniki (Forma o wymiarach 20 x 20 cm lub o średnicy 21 - 23 cm):

Czekoladowa masa makowa:

100 g masła, miękkiego

2 żółtka

2 szklanki gotowej masy makowej z bakaliami

1 szklanka migdałów bez skórek, zmielonych na proszek

50 g ciemnej gorzkiej lub mlecznej czekolady, roztopionej

2 płaskie łyżki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

Masa serowa:

500 g śmietankowego sera twarogowego zmielonego na serniki

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

100 - 150 g drobnego cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 żółtka

Wykonanie:

Formę o wymiarach 20 x 20 cm lub o średnicy 21 - 23 cm ze zdejmowaną obręczą wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Formę bez zdejmowanej obręczy wyłożyć papierem, tak aby wystawał ponad obręcz blaszki. Piekarnik nagrzać do 175 stopni.

Czekoladowa masa makowa: Masło utrzeć mikserem z żółtkami. Masę makową wymieszać ze zmielonymi na proszek (np. w młynku do kawy) migdałami, roztopioną czekoladą i mąką przesianą z proszkiem do pieczenia (jeśli go używamy) oraz likierem. Delikatnie połączyć z utartą masą, odłożyć 1/4 masy a resztę wyłożyć na spód formy (równo rozsmarować lub zrobić delikatne fale). Można wyłożyć od razu całą masę makową. Piec przez 20 minut, ostudzić.

Masa serowa: Zmiksować ser, ekstrakt z wanilii, cukier, mąkę ziemniaczaną i żółtka na gładką masę (na małych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników). Wylać na podpieczony spód makowy. Wyłożyć łyżką resztę masy makowej i przemieszać (np. cienkim patyczkiem). Na wierzch położyć folię aluminiową i piec przez około 40 minut (na dnie piekarnika można ustawić formę z gorącą wodą lub wysypać na nie 2 szklanki lodu - ja ustawiłam naczynie żaroodporne wypełnione wodą). Sernik studzić w zamkniętym piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu wyjąć z formy pociągając za wystające końce papieru. Jeśli pieczemy w formie z odpinaną obręczą, wystarczy ją rozpiąć. Wstawić do lodówki na całą noc. Posypać cukrem pudrem.