Składniki (na blaszkę 25 x 33 cm):

Ciasto:
2 szklanki mąki (1 szklanka = 0,25 l)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kostki margaryny
2 żółtka

Masa serowa:
1 kg tłustego sera trzykrotnie zmielonego
2 całe jaja
4 żółtka
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego 16 g
1 budyń waniliowy (na 0,5 l mleka)
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mleka

Piana:
6 białek
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Ciasto:
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę i żółtka (białka pozostawić), wyrabiać do czasu połączenia składników. Będzie bardzo kruche, ale bez obaw. Ciasto wyłożyć równomiernie na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i palcami ugnieść.

Masa serowa i piana:
Jajka i żótka ubić z cukrami na puszystą masę. Dodać ser, budyń, mleko i olej i mieszać łyżką do połączenia składników. Masę wylać na ciasto (jest bardzo rzadka). Piec przez 45 minut w temperaturze 190oC (piekarnik musi być wcześniej nagrzany, w termoobiegu temperatura powinna wynosić 150-160oC  ). Po około 30 minutach przygotować pianę. Białka ubić na sztywno dodając powoli cukier. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i powoli wymieszać. Ciasto wyjąć z piekarnika i wyłożyć na nie pianę. Piec jeszcze 15 minut do zarumienienia (łącznie sernik piec 1 godzinę). Gdy ciasto ostygnie pojawią się na nim piękne krople, które będą wyglądały jak złota rosa.

Dobra rada: po ok 30 minutach włączyć dolną grzałkę, aby podpiec spód (jeśli ktoś nie posiada to po prostu zestawić blaszkę na niższy poziom)...