Sernik z michłkami to efekt buszowania po blogach w poszukiwaniu kolejnego nowego spojrzenia na sernik. Znalezione na blogu Moje ciacho, autorce gratuluję pomysłu i dziękuje za ten wynalazek:) Ciasto wygląda i smakuje przepysznie. Dla osób, które nie przepadają za aż taką dawką słodyczy polecam wypróbowaną wersję bez polewy.


 

Składniki (na blachę kwadratową o wymiarach 25 x 25 cm):

 

Spód:

1 opakowanie Ciastek LU Digestive (225 g)

100 g masła

 

Masa serowa:

 

550 g białego sera mielonego

3 jajka

½ szklanki cukru pudru

330 g kwaśnej śmietany 18 %

1 budyń waniliowy z cukrem (60g)

1 łyżka mąki krupczatki

12 białych michałków



Na wierzch:


1 tabliczka białej czekolady
2 łyżki masła

kilka ciemnych Michałków

 

Wykonanie:

 

Spód:

 

Herbatniki pokruszyć w blenderze, dodać roztopione masło, wszystko razem z mieszać w maszynie do połączenia się składników. Można też drewnianym tłuczkiem pokruszyć w misce ciastka, następnie łyżką wymieszać je z roztopionym masłem.

 

Masa serowa:

 

Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem i obsypać delikatnie bułką tartą. Wyłożyć rozkruszone na miał i wymieszane z masłem herbatniki, wyrównać łyżką i wstawić na 20 minut do lodówki.

Ser zmiksować z cukrem, dodawać małymi porcjami śmietanę, nadal ubijać. Następnie dodawać po jednym jajku, miksować tylko do połączenia się składników. Na koniec dodać budyń z mąką krupczatką i za pomocą miksera delikatnie połączyć z całością.

Do gotowej masy wsypać posiekane (każdy na 8 części) białe Michałki, wymieszać całość łyżką.

Przelać do formy i przykryć folią aluminiową, którą należy zdjąć 15 minut przed zakończeniem pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 1800C, około 1 godziny i 15 minut. Po wystygnięciu wstawić na całą noc do lodówki.

 

Wierzch:

 

Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z masłem, polać schłodzony sernik. Od razu posypać startymi na dużych oczkach ciemnymi Michałkami. Odstawić do zastygnięcia.