Pyszny i prosty sernik na zimno. Na pewno posmakuje wszystkim i świetnie się sprawdzi na małych przyjęciach. Doskonale się komponuje z sezonowymi owocami i galaretką. Przepis pochodzi z mojego ulubionego blogu Kwestia Smaku

>

Składniki:

300 g herbatników Digestive ja użyłam pełnoziarnistych Bonitek zbożowych z Biedronki

150 g masła roztopionego

3 czubate łyżeczki żelatyny w proszku

300 ml śmietanki kremówki 30% bardzo zimnej

4 czubate łyżki cukru pudru

600 g serka mascarpone najlepiej włoskiego schłodzonego (również użyłam mascarpone z Biedronki)

1 biała czekolada roztopiona w kąpieli wodnej (100 g)

1 szklanka sezonowych owoców użyłam truskawek

2 galaretki owocowe ja użyłam truskawkowych

Wykonanie:

Formę o średnicy 27cm z odpinaną obręczą wysmarować tłuszczem. Herbatniki drobno pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć je na przygotowany spód formy. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody.

Ubić śmietankę kremową na średnio sztywną pianę, następnie dodać cukier puder i ubić na sztywną pianę.

Ubijając dodawać po jednej czubatej łyżce serka mascarpone. Namoczoną żelatynę rozpuścić szybko mieszając w około 1/4 szklanki gorącej wody.

Masę serową zmiksować z roztopioną czekoladą, a następnie z rozpuszczoną, ostudzoną ale lekko ciepłą żelatyną. Masę wyłożyć na spód z herbatników i wstawić do lodówki. Galaretki rozpuścić w 0.75 l wrzącej wody. Ostudzić i wstawić do lodówki.

Owoce ułożyć na masie serowej i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.

Smacznego:)

Zapraszamy do zakupów w naszym sklepie!!!