Pyszny deser może być prosty i szybki w przygotowaniu. Pomysł wpadł sam do głowy po zjedzeniu serka Tutti frutti o smaku ciasteczkowym ze skórką pomarańczową. Skórkę pomarańczową miałam już przygotowaną w lodówce, leżała i czekała aż wpadnie do jakiegoś serniczka:) Podaję tutaj przepis jak przygotować w domu kandyzowaną skórkę pomarańczową, naprawdę polecam bo jest o niebo lepsza od tej kupionej w sklepie:)

serniczki

Składniki na 4 porcje po 250 ml:

250 g serka mascarpone

2/3 szklanki śmietanki 30%

200 g pokruszonych ciastek pełnoziarnistych - użyłam bonitek zbożowych z biedronki

kandyzowana skórka pomarańczowa

rodzynki

miód lub syrop pomarańczowy (uzyskany podczas kandyzowania skórek)

melisa do ozdoby *opcjonalnie

Wykonanie:

Serek miksuję ze śmietanką. Dosładzam do smaku miodem lub syropem pomarańczowym.

Dodaję rodzynki i skórkę pomarańczową - ilość zależy od upodobania:)

Do pucharków wsypuję po trochę pokruszonych ciastek, dodaję po trochę serka i tak warstwa po warstwie układam aż do wyczerpania składników.

Smacznego:)

A skórkę pomarańczową przygotowuję zazwyczaj tak:

2 pomarańcze zalewam wrzątkiem a następnie tnę skórę na ćwiartki i obieram. Dzielę na  wąskie paski i usuwam delikatnie białe części. Zalewam szklanką soku wyciśniętego z pomarańczy lub jeśli nie mam go wcale lub nie mam aż tyle szklanką wody. Dodaję szklankę cukru i gotuję około 60 minut na małym ogniu. Skórki rozkładam na papierze do pieczenia żeby wyschły a potem kroję w kosteczkę. Powstały syrop zostawiam jako dodatek np do herbaty:)

serniczki