Niedawno wpadła mi w ręce gazeta Kobieta i życie a w niej znalazłam dodatek kulinarny, w którym między innymi przedstawiono dania z naleśników pochodzące z różnych zakątków świata. Proste i szybkie (a takie mama dwójki małych dzieciaczków lubi najbardziej) wydały mi się bałkańskie kolorowe sakiewki. Oryginalny przepis lekko zmodyfikowałam i wyszło naprawdę ciekawie wyglądające danie. Polecam:)

sakiewki naleśnikowe

Składniki na 5 porcji (5 sakiewek z naleśników smażonych na patelni o średnicy 28 cm):

  • 4 jajka
  • 350 ml mleka
  • 400 g mąki
  • filet z piersi kurczaka około 400 g
  • po strąku czerwonej i żółtej papryki
  • średni por
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • pieprz, sól
  • oregano, cząber
  • szczypior do związania sakiewek (niestety mój okazał się zbyt delikatny i musiałam poszukać czegoś innego, ale myślę że z powodzeniem możemy zastąpić go sznurkiem do pieczeni)

Wykonanie:

Jajka roztrzep w mleku ze szczyptą soli. Partiami dodawaj mąkę i mieszaj trzepaczką do chwili, aż uzyskasz gładkie ciasto. Na nasmarowanej olejem patelni usmaż niezbyt cienkie naleśniki.

Filet umyj i pokrój w kostkę. Przypraw solą, pieprzem, oregano i cząbrem. Papryki oczyść, usuń gniazda nasienne i pokrój w grubszą kostkę. Por oczyść, starannie opłucz, osącz i pokrój w talarki. Cebulę posiekaj dość grubo.

Na patelni rozpuść masło i usmaż na nim mięso. Dodaj cebulkę i smaż aż się zeszkli. Następnie dodaj paprykę i por, smaż około 10 minut. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem, oregano i cząbrem, podgrzewaj przez chwilę.

Na środek każdego naleśnika połóż trochę nadzienia, zbierz brzegi do góry, złącz i przewiąż szczypiorem lub np sznurkiem do pieczeni.

Sakiewki poukładane na talerzykach obłóż resztą nadzienia.

sakiewki naleśnikowe