Znane ciasto Shrek w wersji różowej :) Smaczne, proste, nie za słodkie i dobrze wyglądające ... do zrobienia nawet z małym pomocnikiem :) Przepis znaleziony na blogu Przepisy Aleksandry przysposobiony do wersji różowej.

Składniki:

biszkopt:

4 jajka

4 łyżki mąki

1,5 łyżki budyniu waniliowego (bez cukru)

pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)

16 gramów cukru waniliowego

4 łyżki cukru

szczypta soli

masa różowa:

różowy sok Pysio albo Kubuś (900 ml)

3 śmietankowe budynie (bez cukru)

malinowa pianka i wykończenie:

pół litra zimnej kremówki (30 %)

2 różowe galaretki (u mnie malinowa)

2 łyżki cukru pudru

1 opakowanie delicji (ja użyłam Paryskich z Biedronki :))

1 galaretka różowa (u mnie malinowa)

Wykonanie:

Biszkopt:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

2. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 20 x 20 cm (użyłam kwadratowej blaszki o wymiarach 25 x 25 cm).

3. Ubij pianę z białek i szczypty soli. Stopniowo dodawaj cukier i cukier waniliowy.

4. Roztrzep żółtka i wlewaj je cienkim strumieniem do ubitej piany - jednocześnie miksuj.

5. Ciasto miksuj przez około 8 minut - musi być puszyste.

6. Do masy stopniowo przesiewaj mąkę, budyń i proszek do pieczenia - masę mieszaj bardzo delikatnie łyżką.

7. Przelej masę do formy. Wygładź powierzchnię łyżką.

8. Piecz przez około 30 minut (około 25 minuty sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone).

9. Upieczone pozostaw w formie do całkowitego ostygnięcia.

Masa różowa:

1. Szklankę soku połącz z 3 budyniami. Dobrze wymieszaj, żeby nie było grudek.

2. Pozostały sok zagotuj.

3. Do zagotowanego soku wlej sok wymieszany z budyniami. Szybko mieszaj masę, najlepiej trzepaczką.

4. Gorący i gęsty zielony budyń wylej na biszkopt. Wyrównaj powierzchnię.

5. Odstaw ciasto do ostygnięcia.

Malinowa pianka i wykończenie:

1. W szklance wrzącej wody rozpuść dwie galaretki.

2. Kiedy galaretka będzie zimna i zacznie tężeć dodaj ją do bitej śmietany ubitej z dwiema łyżkami cukru pudru. Miksuj tylko do momentu, aż śmietana dobrze połączy się z galaretką.

3. Przełóż masę na ciasto. Wstaw do lodówki parę minut.

4. Kiedy biała zacznie tężeć wyłóż na niej delicje - każde ciastko wciśnij w masę.

5. Wstaw ciasto ponownie do lodówki.

6. Przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Kiedy zacznie tężeć wylej ją na ciasto.

7. Potrzymaj ciasto przez parę godzin w lodówce.

Smacznego :)