Przepyszne i bajecznie proste roladki z kurczaka. Przepis pochodzi z blogu gotujemy.smaczne-blogowanie.pl

Składniki na 2 porcje:

  • pierś z kur­czaka (2 filety na 2 osoby ... 1 podwójny filet wystarczy z pewnością na dwie osoby)
  • moz­za­rella tarta lub w kulce (ok. 70 g na 2 porcje)
  • 6–8 suszo­nych pomidorów
  • kilka list­ków świe­żej bazylii
  • szynka doj­rze­wa­jąca (6 pla­strów: po 3 na jed­nego fileta - użyłam szynki szwarcwaldzkiej z Biedronki)
  • szczypta soli (nieduża)

 

Wykonanie:

  • Pierś z kur­czaka myjemy, usu­wamy błonki, naci­namy wzdłuż jed­nego boku na tyle głę­boko, żeby nie prze­ciąć do końca (two­rzymy kieszonkę).


  • Sie­kamy bazy­lię, suszone pomi­dory kro­imy na mniej­sze kawałki, wszystko mie­szamy razem z moz­za­rellą i szczyptą soli (ostroż­nie z solą, kur­czak będzie słony dzięki szynce, w którą go zawiniemy).


  • Farsz dzie­limy na pół i nadzie­wamy nim każdą pierś. Następ­nie roz­kła­damy na folii alu­mi­nio­wej po 3 pla­stry szynki tak, aby ich brzegi zacho­dziły na sie­bie. Nafa­sze­ro­wa­nego kur­czaka zwi­jamy w szynkę, następ­nie w folię alu­mi­niową i pie­czemy ok. 20 – 30 minut w 180 stopniach. Ponieważ miałam dość grube filety po zwinięciu roladek spięłam je dodatkowo wykałaczkami.

Podałam z puree ziemniaczanym wykonanym zgodnie ze wskazówkami z blogu Just my Delicious (dodałam odrobinę mozarelli i suszonych pomidorów, które zostały mi z przygotowanego farszu).