Polecam wszystkim ten przepis bo jest szybki w wykonaniu a naprawdę urzeka smakiem.  Świetny pomysł naiedzielny obiadek - jednocześnie wykwintnie ale bez spędzenia połowy dnia przy garach ;P :)


Składniki na 2 porcje:

Kurczak:
 2 pojedyncze piersi kurczaka, każda po około 200 g

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz i/lub pieprz kolorowy
4 kawałki suszonych pomidorów w oleju z ziołami + 4 łyżki oleju ze słoiczka
60 g mozzarelli w kulce (1/2 kulki)
25 g tartego sera np. Cheddar

4 plasterki suszonej szynki (parmeńskiej lub tańszej alternatywy, ewentualnie cienko pokrojonego wędzonego lub suszonego boczku)

do roladek świetnie pasują kremowe tłuczone ziemniaki:

4 średnie ziemniaki
2 łyżki masła
2 łyżki śmietanki kremowej 36%



Wykonanie:

Ziemniaki obrać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, posolić i ugotować do miękkości. W międzyczasie przygotować piersi z kurczaka i nagrzać piekarnik do 200oC.


Ziemniaki odcedzić, włożyć z powrotem do garnka i od razu dodać masło oraz śmietankę. Rozgnieść bardzo dokładnie tłuczkiem, póki ziemniaki będą jeszcze gorące. Przykryć i odstawić.


Piersi z kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć włókna i kostki, rozłożyć płasko na blacie. Zrobić poziome nacięcie w najgrubszej części piersi, tworząc kieszeń. Oprószyć solą oraz świeżo zmielonym pieprzem na zewnątrz i wewnątrz kieszeni.


Suszone pomidory posiekać na około 1 cm kawałeczki i wymieszać z rozdrobnioną mozzarellą oraz startym serem. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać, podzielić na pół i włożyć w środek każdej kieszeni kurczaka. Do nagrzanego piekarnika wstawić małą blaszkę, na której będzie się piekł kurczak. Nagrzewać ją przez około 5 - 10 minut.


Lekko złączyć mięso w miejscu rozcięcia i całe zawinąć w plasterki szynki (najlepiej będzie jeśli szynka zakryje nacięcie z farszem, co uniemożliwi wypłynięcie nadzienia na zewnątrz).


Wyjąć blaszkę z piekarnika, rozprowadzić na niej łyżkę oliwy z suszonych pomidorów i ułożyć w tym miejscu roladki z kurczaka. Polać je resztą oliwy i wstawić do piekarnika na około 22 minuty. Pokroić na 2 - 3 cm plasterki i wyłożyć obok ziemniaków. Roladki polać sosem pozostałym na blaszce.


Przepis zaczerpnięty ze strony Kwestia Smaku.