Szukałam czegoś słodkiego z kuchni greckiej na blogach kulinarnych i tak na ugotuj.to znalazlam revani. Przeglądałam przepisy na to ciasto również na innych stronach ale ostatecznie pozostałam przy tym przepisie. Revani to tradycyjne ciasto na sylwestra i Nowy Rok, popularne zwłaszcza w Epirusie. Najlepiej smakuje z lodami waniliowymi.



 

Składniki:

20 dag masła
12 dag cukru
1 cukier waniliowy
6 jajek
12 dag mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
14 dag kaszy manny
szczypta soli
5 dag migdałów pokrojonych w słupki
skórka otarta z 1 pomarańczy
1/2 szklanki soku pomarańczowego

Do nasączenia:
2 łyżki Metaxy (w wersji bezalkoholowej można zastąpić kilkoma kroplami aromatu pomarańczowego lub cytrynowego)
25 dag cukru
sok z 1/2 cytryny

Wykonanie:

Utrzeć masło z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać pianę z białek, mąkę, proszek do pieczenia i kaszę mannę. Składniki wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Na koniec dodać migdały oraz skórkę i sok z pomarańczy. Ciastem napełnić natłuszczoną tortownicę (28 cm). Piec około 50 minut w temperaturze 175°C.

Metaxę zagotować z cukrem i sokiem cytrynowym oraz 1/2 szklanki wody. Nasączyć ciasto od razu po wyjęciu z piekarnika, gdy jest jeszcze gorące.

Polecam jest naprawdę przepyszne. Ciekawa propozycja gdy zapraszamy gości:)