Poszukując ciasta w którym mogłabym wykorzystać ciemne wingorona znalazłam ten przepis. Ciasto jest pyszne niezbyt słodkie, sycące, wilgotne ... mniam. Polecam:)




Składniki
:


2 jajka
2/3 szklanki cukru trzcinowego demerara (jeśli chcemy żeby było bardziej słodkie trzeba dodać całą szklankę)
100 ml oliwy lub oleju z pestek winogron
70 ml mleka
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
½ szklanki otrąb pszennych prażonych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kawy (rozpuszczalna, instant) – opcjonalnie
około 300 g winogron ciemnych, bezpestkowych
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego


Wykonanie:

Mąkę wymieszać z otrębami i proszkiem do pieczenia. W misce ubić jajka z cukrem i olejem. Dodać do ubitych jajek mąkę i mleko. Wymieszać łyżką, ale tak aby ciasto nie było zbyt gładkie.  Przelać ciasto do keksówki ( 26x10) lub do tortownicy 20-22cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć połowę winogron i odstawić na czas potrzebny do nagrzania piekarnika. Nastawić piekarnik na 1800C.  Wstawić ciasto, gdy piekarnik osiągnie odpowiednią temperaturę. Po 10 minutach pieczenia, wyjmujemy ciasto i wykładamy na wierzch pozostałe winogrona. Pieczemy jeszcze około 35 minut (do "suchego patyczka"). Ciasto przestudzić około 10 minut i wyjąć z formy.

Przepis pochodzi ze strony krystyna9.livejournal.com