Ratatouille jest tradycyjnym warzywnym daniem francuskim podawanym jako przystawka lub danie główne. Ta prosta potrawa jest znakomitym połączeniem tego co w kuchni śródziemnomorskiej najlepsze bakłażanów, pomidorów, oliwy z oliwek, świeżych ziół i czosnku.


 

Składniki na 4 porcje:

1 duży bakłażan (około 300 g)
5 łyżek oliwy z oliwek
2 duże cebule pokrojone w drobną kostkę
2 zmiażdżone duże ząbki czosnku
4 pokrojone w plastry cukinie
800 g posiekanych pomidorów z puszki (można zwiększyć do 1200 g)
(pomidory z puszki można zastąpić świeżymi)
1 łyżeczka cukru
1 bouqet garni:
2 gałązki świeżego tymianku
2 duże gałązki świeżej pietruszki
1 gałązka świeżej bazylii
1 listek laurowy
wszystko związane grubą nitką z 7,5 cm kawałkiem łodygi selera naciowego
(świeże liście tymianku można zastąpić suszonym tymiankiem)
sól i pieprz
świeże listki bazylii do przybrania

Wykonanie:

Bakłażana pokroić na grube kawałki. Przełożyć na sito, posolić i odstawić na 30 min. Po tym czasie opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. W wysokim garnku rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Zmniejszyć ogień i wrzucić cebulę. Smażyć 10 minut. Dodać czosnek i dalej smażyć około 5 minut. Następnie dodać bakłażana, cukinię, pomidory z zalewą, cukier i bouqet garni. Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Po rozpoczęciu wrzenia zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem jeszcze 30 minut. Doprawić w razie potrzeby i wyjąć bouqet garni. Podawać na zimno lub na gorąco, samo lub z kaszą kuskus.