Przepyszne i niezwykle proste ciasto idealne na małe przyjęcia :) Biszkopt puszysty a masa mimo dodatku margaryny jest naprawdę smaczna. Polecam zwłaszcza kokosowym smakoszom :) Przepis znaleziony na stronie Wielkie Żarcie dodany przez Ruzię.

Składniki (na blaszkę 25 x 33 cm):
ciasto:
6 jajek
1 szklanki cukru
4 łyżki oleju
1 szklankimaki
1 budyń śmietankowy (bez cukru lub odejmij ciut cukru żeby nie było za słodkie)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem:
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 kostka margaryny 250 g (używam Kasi)
1 szklanki mąki pszennej
aromat śmietankowy (1 cały)

masa kokosowa:
20 dag wiórek kokosowych
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
1/2 olejku śmietankowego
Wykonanie:
Ciasto
Białka uijamy z cukrem na sztywno, po kolei dodajemy żółtka, następnie olej i mąke wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia. Pieczemy około 30 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC (odpowiednio 30oC  mniej w termoobiegu) na załoty kolor.
Krem:
1,5 szklanki mleka trzeba zagotować z cukrem w reszcie mleka rozprowadzić mąke (mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji), wlać to do mleka i gotując mieszać do czasu aż masa zacznie robić się gęsta (to może chwile potrwać). Pozostawić do ostudzenia, można przykryć garnek folią żeby nie zrobił się "kożuch". Gdy masa będzie całkiem zimna (to ważne inaczej się zważy) miękką margarynę wyrobić z olejkiem mikserem, porcjami dodawać masę budyniową i wyrabiać.

Upieczone ciasto przekroić na dwa placki, większą cześcią kremu posmarować dolny placek, położyć na niego drugi i na ten wysmarować reszte kremu. Składniki do masy kokosowej przesmażyc razem, lekko zrumienić, gdy wystygnie wysypać na krem.

dodatkowe informacje
Składniki do masy kokosowej najlepiej jest przesmażyć na małej blaszce w piekarniku, na niezbyt dużej temperaturze, Trzeba je od czasu do czasu przemieszać.