Cudne racuchy, które robię już kolejny raz. Świetnie smakują z owocami lub dżemem. Można zrobić dzień wcześniej schować w pojemniczku do lodówki i na drugi dzień wziąć ze sobą na wycieczkę z maluchem. Mojemu niejadkowi niezmiennie smakują a to już coś znaczy !!! :) Rewelacyjny przepis pochodzi z blogu Moje wypieki

racuchy drożdżowe

Składniki na dwa talerze racuchów:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży 
  • szczypta soli
  • 1 - 2 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 1 jajko

Wykonanie:

Mąkę przesiać do naczynia, dodać szczyptę soli, wymieszać, pośrodku zrobić wgłębienie. Do wgłębienia wkruszyć świeże drożdże, zasypać je cukrem, zalać 1/2 szklanki letniego mleka. Przykryć ręczniczkiem, odstawić w ciepłe miejsce na 10 - 15 minut.

Po tym czasie (gdy rozczyn już jest gotowy), dodać resztę mleka, jajko i wymieszać. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie (ale też nie może być za gęste) - dodać wtedy łyżkę mąki (lub analogicznie - dolać mleka). Ale tak naprawdę jest mało kapryśne i jeszcze się nie zdarzyło, by się nie udało :-). Odstawić na 1 - 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).

Przygotować kubek z gorącą wodą. Ciasto nabierać łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie (by się nie kleiło do łyżki). Smażyć na rozgrzanym oleju (ale nie może być rozgrzany zbyt mocno - bo lubią się szybko przypalać, a wtedy nie zdążą 'dojść' w środku), z obu stron na złoty kolor.

Podaję z owocami lub dżemem, na drugi dzień za radą autorki przepisu wstawiam to co zostanie na chwilę do mikrofali i znów są świeże. Chyba, że zabieram je w podróż :)

Polecam i życzę smacznego :)

 

 

racuchy drożdżowe

Zapraszamy do zapoznania się z produktami marki Kahla

Bo wejście do domu nie musi być nudne :)