Nadszedł czas na rabarbar:) Ciasto jest pyszne a co najważniejsze nie może się nie udać :) Polecam i życzę smacznego :)

Składniki na 24 porcje:

1 i 1/4 kg rabarbaru

500 g sera śmietankowego

300 śmietany 30% lub 36%

1 i 1/2 opakowanie budyniu wanioliowego (na 1/2 l mleka)

400 g cukru

350 g miękkiego masła

4 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1-2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Rabarbar starannie oczyścić z włókien, umyć, po czym osuszyć. Pokroić go na małe kawałki. Ser utrzeć z kremówką, 1 i 1/2 budyniu oraz 75 g cukru. Następnie 125 g cukru , 150 g masła oraz 200 g mąki zagnieść na kruszonkę (można dodać odrobinę cynamonu).

Przygotować ciasto: 200 g masła utrzeć z 200 g cukru. Kolejno wbijać  jajka. Następnie 250 g mąki starannie wymiesząć z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej.

Blachę posmarować tłuszczem i oprószyć maką. Włyożyć ciasto, a na nie masą serową. Posypać rabarbarem. Na wierzchu rozłożyć kruszonkę.

Całośc piec 45-50 minut w temperaturze 200oC (termoobieg 175oC). Wierch wypieku posypać 1-2 łyżkami cukru pudru.

Przepis pochodzi z gazety Pyszne ciasto na wielkanoc.