Przeglądając różne blogi kulinarne często natrafiałam na przepisy Nigelli Lawson, więc zakupiłam książkę "Kuchnia Przepisy z serca domu" i nie żałuje. Książka jest naprawdę rewelacyjna. Na początek wypróbowałam pulpety z indyka w sosie pomidorowym, bardzo lubię pulpety i do tej pory używałam zawsze mięsa wieprzowego tym bardziej byłam ciekawa tej zdrowszej wersji. Uważam przepis za prosty i bardzo smaczny (chyba już nie wrócę do pulpetów z mięsa wieprzowego:)). Polecam:)



Składniki na 4 porcje:


Na sos:
1 obrana cebula
1 łodyga selera naciowego (dałam dwie)
2 łyzki oliwy czosnkowej (dałam oliwę z bazylią)
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 puszki (po 400 g) krojonych pomidrów
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli morskiej w płatkach albo ½ łyżeczki miałkiej soli
pieprz do smaku

Na pulpety:
500 g mielonego mięsa z indyka
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki utartego sera Parmezan
2 łyżki drobno posiekanej cebuli i selera (ze składników a sos pomidorowy)
1 łyżeczka sosu Worcestershire (zakupiłam jedną butelkę 0,29 l  za 14 zł w Piotrze i Pawle)
1/2 łyżeczki suszonego tymianku


Wykonanie:
Włóż obraną cebulę i seler do malaksera i utrzyj na papkę. Możesz też posiekać je ręcznie tak drobno, jak się da. Odłóż 2 łyżki stołowe do mieszanki mięsa mielonego z resztą składników.

W wielkim rondlu lub garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę czosnkową, dodaj zmiksowaną cebulę z selerem oraz tymianek i duś na średnim lub małym ogniu, mieszając co chwila, około 10 minut.

Dodaj pomidory z puszek, po czym przepłucz każdą puszkę wodą, którą wlej do garnka.W oryginalnym przepisie Nigella sugeruje żeby każdą puszkę napełnić wodą i wlać do sosu ja  natomiast napełniłam każdą puszkę do około 1/3 objętości wodą żeby uzyskać gęsty sos. Dopraw cukrem, solą i pieprzem, zamieszaj, aż się zagotuje, a następnie zmniejsz ogień i zostaw, by się powoli dusiło, kiedy Ty zajmiesz się pulpetami. Ja dodałam też odrobinę  worcester'a do sosu:)

Wszystkie składniki na pulpety, łącznie z odłożoną zmiksowaną cebulą z selerem i solą, włóż do dużej miski i wymiesza delikatnie rękami. Nie przesadzaj z mieszaniem, ponieważ pulpety zrobią się gęste i ciężkie.

Kiedy wszystkie składniki się połączą, zacznij formować pulpety. Najprostszy sposób to nabranie na łyżeczkę sporej porcji mięsa i formowanie kulki między obiema dłońmi. Pulpety układaj na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem albo papierem do pieczenia, jak wolisz. Nigelli wychodzi około 50 małych pulpetów wnisokuje, że są bardzo małe, mi wyszło około 25.

Wkładaj je delikatnie do sosu. Duś pulpety przez 30 minut, aż będą całkowicie ugotowane.


Proponuję podać z ryżem:) Smacznego:)


Z rad umieszczonych pod przepisem wynika, że sos jak i pulpety, można przygotować nawet dwa dni wcześniej, przechowując w lodówce w misce (nie metalowej!) Wystudzone pulpety i sos można przechowywać zamrożone w hermetycznych pojemnikach przez 3 miesiące. Rozmrażać przez noc w lodówce i odgrzewać w garnku, po całkowitym rozmrożeniu.