Pstrąg w migdałach to idealna propozycja na szybki, zdrowy i jednoczośnie wykwintny obiadek:)


 

Składniki na 2 porcje:

2 pstrągi wypatroszone
2 łyżki masła
½ łyżeczki oregano
½ łyżeczki koperku
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
¼ szklanki mąki
1/3 szklanki płatków migdałowych


Wykonanie:

Pstrągi umyć, osuszyć i przyprawić z każdej strony solą i pieprzem, także w środku (można też użyć pieprzu cytrynowego). Ryby odstawić na około 30 minut. W tym czasie wymieszać masło z oregano i koperkiem, dodać rozgnieciony czosnek oraz szczyptę soli i pieprzu. Pstrągi faszerować tak przygotowanym masełkiem a następnie obtoczyć w mące i położyć każdego oddzielnie na wysmarową olejem folię aluminiową, posypać płatkami migdałowymi po czym zawinąć folię (zostawiając przestrzeń nad rybą) i wyłożyć na blaszkę do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC. Piec 25 – 30 minut.

Proponuję do pstrągów podać kaszę kuskus i brokuły na ciepło z bułką tartą.