Recenzja i prezentacja: nóż szefa kuchni Global G-2

 

Yoshikin GLOBAL G-2 to obecnie najpopularniejszy sprzedawany u nas nóż szefa kuchni z oferty japońskiej marki Global. Uniwersalne narzędzie tnące o lubianej wśród kucharzy i domowych entuzjastów długości 20cm. Choć egzemplarz widoczny na zdjęciach posiada już ślady wieloletniego użytkowania, warto zauważyć, że w przypadku zakupu nowego noża, już po wyjęciu z pudełka dostajemy perfekcyjnie naostrzoną klingę, niewymagającą żadnych korekt. Ostrzenie fabryczne (co nie jest oczywiste u wszystkich marek) jest naprawdę przygotowane z dbałością.

Nóż został zaprojektowany i wyprodukowany w Japonii w fabryce znajdującej się w Tsubame. Pierwsze noże Global projektu Komina Yamady weszły do produkcji w 1985 roku i wiele z nich od tego czasu się nie zmieniło. Wielokrotnie nagradzane ostrza (min. przez magazyny specjalistyczne A LA CARTE, RESTAURANT Magazine, czy brytyjski konsumencki WHICH?) Zdobyły sobie rzeszę zwolenników w Europie, Ameryce Północnej i na macierzystym rynku Azjatyckim.

Ostrze wykonano z autorskiego stopu Cromova 18, o którym trudno znaleźć jakieś szczegółowe informacje.  Jedno co możemy wywnioskować z nazwy to to, że do produkcji użyto dużej domieszki chromu – przypuszczalnie właśnie 18%, częściowo widać to nawet na nożu, szczególnie na rękojeści, która ładnie odbija światło (nie jest to oczywiście efekt chromowania powierzchniowego).

Ostrze zostało też poddane hartowaniu na zimno tzw. "wymrażaniu”, co ostatecznie dało mu twardość na poziomie C56-58 stopni w skali Rockwell’a (HRC 56-58). Taka konstrukcja wróży dobrą odporność na korozję i pozwala obchodzić się swobodnie z nożem w kuchni. Po chwyceniu noża w rękę rzuca się w oczy doskonałe zbalansowanie i lekkość konstrukcji. Nóż waży zaledwie 172g, to zasługa cienkiej klingi, oraz pustej rączki która w środku wypełniona jest piaskiem kwarcowym. Środek ciężkości został odpowiednio dobrany, czyli umieszczony pomiędzy ostrzem, a naszą dłonią. Pozwala to na swobodne ruchy nadgarstkiem, nie męczy dłoni nawet podczas długiej i intensywnej pracy.

Choć w ofercie noży szefa kuchni serii G marki Global znajdziemy jeszcze wersje 24cm G-16 24cm , jak i krótsze wydania o ostrzach G-58 16cm i G-55 18cm, to właśnie wersja 20cm wydaje się być najbardziej zbalansowana pomiędzy długością, a swobodą operowania. Bardzo cienkie ostrze już od samego początku (patrząc od rękojeści) zaczyna zwężać się, ku ostro zakończonemu czubkowi. Tak cienka klinga ułatwia cięcie delikatnych produktów, takich jak pomidory, pieczywo, czy cebula. Szerokie ostrza (w górnej części) łatwo uszkadzają krojonego pomidora, czy też powodują rozwarstwienie cebuli podczas szybkiego cięcia. Spowodowane jest to stopniowo zwiększającym się naciskiem w płaszczyźnie poziomej podczas krojenia (rozszerzające się na boki ostrze). Global G-2 jest pozbawiony tej wady, ostrze jest naprawdę imponująco cienkie na całej swej wysokości (postaram się w najbliższym czasie wrzucić dokładny pomiar), co wyróżnia je na tle konkurencyjnych rozwiązań.

Kształt klingi został zaprojektowany tak, że już od rękojeści płynnie wznosi się ona ku górze. Nie ma tu mowy o żadnym płaskim odcinku. To bardzo ułatwia operowanie nożem na desce do krojenia (polecam elastyczne deski do krojenia Kyocera), możemy go łatwo i płynnie wznosić i opuszczać w osi środka ciężkości, krojąc w ten sposób dokładnie, miękkie produkty, czy szatkować łatwo w kostkę.

Rękojeść, wbrew pozorom dzięki licznym „wklęsłym kropeczkom” okazuje się zaskakująco chwytna i dobrze dopasowana do dłoni. Ma europejski kształt, czyli jest spłaszczona w poziomie. Stalowa konstrukcja rękojeści to też spore ułatwienie w czyszczeniu, bo jest ona tak samo odporna na działanie detergentów jak i całe ostrze.

„Twarda stal” nie zawsze idzie w parze z odpornością na korozję, czy prostotą ostrzenia. Zastosowany stop CROMOVA 18, wydaje się jednak być całkowicie odporny na korozję powierzchniową i plamy. Przez około 3 lata eksploatacji, nigdy nie zdarzyła mi się konieczność polerowania jakichkolwiek nalotów. Do ostrzenia zasadniczego najlepiej użyć dwustronnego kamienia ceramicznego PB-04 Minosharp (produkowanego również przez Yoshikin) lub jakiegokolwiek innego porządnego kamienia. Ostrze wyprowadzamy pod kątem 15°, komu przychodzi to z trudem może skorzystać z małych pomocników w postaci prowadnic do ostrzenia noży, utrzymujących stały kąt. W przypadku, gdy musimy szybko podostrzyć nóż wystarczy skorzystać z diamentowego musaka do ostrzenia, lub posiłkować się szybką i niedrogą ostrzałką dwufazową MinoSharp 220GB, która w wielu przypadkach pozwala zastąpić kamień i skrócić czas ostrzenia noża do minimum.

 

Zachęcam do zakupu noża w naszym sklepie, całą ofertę Global znajdziecie też pod tym linkiem: Noże Global