Prostota wykonania kontrastuje z bogatym smakiem tego śródziemnomorskiego dania. Świetny pomysł na przyjęcia.


 

Składniki na 4 porcje:

40 g ogórka pokrojonego w drobna kostkę
3 duże jaja
4 bardzo duże pomidory (po około 300g)
1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę
350 g osączonego tuńczyka w oliwie z puszki
2 łyżki majonezu
kilka kropli świeżo wyciśniętego soku z cytryny
kilka liści świeżej bazylii (część do sałatki, część do przybrania)
sól, pieprz

Wykonanie:

Ogórka przełożyć na sitko i posolić. Odstawić na 30 minut do osączenia. Jajka ugotować na twardo. Ugotowane jajka obrać i osobno posiekać białka i żółtka. Osuszyć ogórka przy pomocy papierowego ręcznika. Odcinać górną część pomidora i łyżeczką powoli wydrążać miąższ tak aby nie uszkodzić skórki. Oczyszczonego pomidora położyć na papierowym ręczniku otworem do dołu żeby ociekł. Czynność powtórzyć dla pozostałych pomidorów. Miąższ z pomidorów osączyć i posiekać. Posiekany miąższ pomidorowy, ogórka, cebulkę, posiekane żółtka i część posiekanych białek (zostawmy trochę do przystrojenia) wrzucić do miski i wymieszać. Dodać rozdrobnionego tuńczyka, majonez. Doprawić sokiem z cytryny, sola i pierzem. Na koniec dodać rozdrobnione liście bazylii. Nakładać sałatkę łyżką do pomidorów. Wierzch posypać białkiem jajka i ozdobić listkami bazylii. Przykryć folią spożywczą i chłodzić do czasu podania. Zbyt długie chłodzenie może sprawić, że farsz stanie się wodnisty dlatego najlepiej przyrządzić danie maksymalnie do 3-4 godzin przed podaniem.