Proste i pyszne danie idealne na obiadek w zimowy dzień:)


Składniki na 3-4 porcje (w zależności od apetytu):

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 200 g ryżu
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki masła
  • 200 g fasolki szparagowej zamrożonej (wcześniej należy ją rozmrozić)
  • 1 szklanka koncentratu pomidorowego (1 szklanka=0,25 l)
  • 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych bez skórki
  • kostka rosołowa lub bulionetka tak żeby wyszło 2 l bulionu
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz do smaku
  • tymianek
  • sos worcestershire (opcjonalne choć szczerze polecam :))

Wykonanie:

Fasolkę szparagową rozmrozić i pokroić. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić w garnku na maśle. Dodać  ryż, koncentrat i pomidory - podsmażyć na małym ogniu. Zalać bulionem , dodać fasolkę i ostrą paprykę - zagotować a potem gotować na małym ogniu 20 - 30 minut (ryż powinnien zrobić się miękki).

Mięso mielone połączyć z jajkiem, bułką tartą. Lekko doprawć solą, pieprzem, tymiankiem i sosem worcestershire. Z masy formować kulki, dodawać do zupy.

Gotować jeszcze 30 minut, przyprawić do smaku tymiankiem i sosem worcestershire.

Smacznego :)