Pyszne ciasto, lekko kwaskawe dzięki czarnym porzeczkom ... polecam

 


Składniki:


200 g masła
5 jajek
3 szklanki mąki (1 szklanka=0,25 l)

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki + 2 łyżki drobnego cukru
szczypta soli
2 łyżki kakao
słoik dżemu z czarnej porzeczki
(można dodać jeszcze świeżych owoców lub ze słoika)
Wykonanie:

Zimne masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli, żółtkami. Zagnieść ciasto, podzielić je na 3 części, jedną z nich zagnieść z kakao. Uformować 3 kule i włożyć do lodówki do stwardnienia.

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 2/3 szklanki cukru.

Blachę 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone jasne ciasto zetrzeć na tarce na dno formy. Posmarować grubą warstwą dżemu. Na to zetrzeć ciemną część ciasta i ułożyć na niej pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ostatnią, jasną część ciasta.

Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180ºC.

Przepis pochodzi z blogu moje Wypieki:)

Smacznego :)