Po powrocie z Francji spędzałam czas poszukując przepisów na przepyszne ciasta i ciasteczka, których widok przyciąga z licznych cukierni w tych małych i tych wielkich miastach. Tak znalazłam stronę kwestiasmaku.com w której niemal od razu się zakochałam. Przepis, który wyróbowałam poniżej wydał mi się łatwy nawet dla nowicjuszki w kuchni i taki też okazał się w rzeczywistości. Tak jak pisze autorka ciasto jest bardzo smaczne i świetnie pasuje do różnych owoców ... ja zrobiłam je z brzoskwiniami.


 
Składniki:

Ciasto (na tortownicę o średnicy 23 cm):

800 g śliwek (lub innych owoców, brzoskwiń, moreli, wiśni), bez pestek, przekrojonych na połówki lub ćwiartki
200 g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki
200 g cukru pudru
4 jajka
250 g mąki, przesianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem migdałowy - crème pâtissière (można też nie robić kremu tylko posypać cukrem pudrem):

4 żółtka
60 g drobnego cukru
50 g mąki
1/2 litra tłustego mleka
50 g mielonych migdałów
2 krople esencji migdałowej

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180oC. Okrągłą formę z odpinaną obręczą wysmarować masłem i wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia, tak aby zachodził też na boki formy.

Ciasto:

Do miski włożyć masło z cukrem pudrem, ucierać mikserem na gładką i jednolitą masę, przez minimum 8 minut. Nie przerywając ucierania, dodawać kolejno po jednym jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu. Następnie po kilka łyżek mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię, na wierzchu rozłożyć śliwki (podczas pieczenia zanurzą się w cieście). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 60 minut. W międzyczasie przygotować krem migdałowy. Zamiast kremu ciasto można po ostudzeniu posypać 2 łyżkami cukru pudru.

Krem:

Żółtka i cukier włożyć do salaterki i ubijać aż masa zbieleje i będzie puszysta. Posypać przesianą mąką i delikatnie wymieszać łyżką. W międzyczasie zagotować mleko. Mieszając masę jajeczną drewnianą łyżką, połączyć ze stopniowo dolewanym wrzącym mlekiem. Mieszać aż krem będzie gładki. Przelać do garnka z grubym dnem i mieszając drewnianą łyżką, podgrzewać na wolnym ogniu, aż krem zgęstnieje. Doprowadzić do lekkiego wrzenia, garnek zdjąć z ognia i krem przelać do salaterki. Dodać mielone migdały, esencję migdałową i wymieszać. Przykryć folią przeźroczystą aby na wierzchu kremu nie utworzyła się skorupka. Upieczony placek ze śliwkami wyłożyć na paterę, rozsmarować krem migdałowy na wierzchu i bokach ciasta.