Pierogi z jagodami to niemalże obowiązek dla mnie każdego roku gdy tylko się pojawią w sprzedaży, choć wycieczka po nie do lasu też jest przyjemna byle nie skończyło się jedzeniem wszystkiego co się zbiera:)



 

Składniki na 3 porcje:

2 szklanki mąki (1 szklanka = 0,25 l)
szczypta soli
2 łyżki oleju
¾ szklanki ciepłej wody

około 0,4 l jagód

Wykonanie:

Jagody opłukać i osuszyć. Mąkę przesiać do dużej miski, wlać olej i dodać szczyptę soli. Powol mieszając łyżką wlewać wodę. Następnie przechodzimy do wyrabiania ciasta (jeśli okaże się zbyt klejące dodaj mąki, jeśli za twarde jeszcze trochę ciepłej wody). Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Ciasto rozwałkować i przy pomocy specjalnego urządzenia wykrajać kółka i zlepiać pierogi po wypełnieniu jagodami. Można też tradycyjną metodą wycinać kółka szklanką.

Gotujemy 3 l wody z jedną łyżką oleju i szczyptą soli. Do wrzącej wody wrzucamy pierogi i gotujemy przez 2-3 minut od czasu ponownego zagotowania. Odsączone pierogi możemy posypać cukrem lub cukrem kandyzowanym i polać śmietaną lub jogurtem naturalnym.