Być może kogoś zdziwi publikacja przepisu na piernik w październiku ale ja powoli szykuję pomysły na święta wszak już niedługo do mojego małego pomocnika dołączy pomocnica... a z dwojgiem dzieci w kuchni nie będzie już czasu na eksperymenty ... :):):):) Po za tym bardzo lubię pierniki zwłaszcza, że ten jest idealny ... czuć przyprawy, jest wilgotny i długo utrzymuje świeżość. Dodatkowo jest banalnie prosty nawet nie trzeba wyciągać miksera. Przepis pochodzi z fantastycznego blogu Kwestia Smak.

Składniki (na prostokątną blaszkę o wymiarach 12 x 25 cm):

• 125 g masła
• 250 g (1 szklanka) brązowego cukru (lub białego)
• 2 łyżki miodu
• 2 łyżki powideł śliwkowych
• 4 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej
• 1 łyżeczka cynamonu
• 2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 2 pełne łyżki kawy zbożowej (np. Inki)
• 250 ml (1 szklanka) mleka
• 2 jajka
• 300 g (2 szklanki) mąki pszennej (np. tortowej)


Przełożenie:

• kilka łyżek powideł śliwkowych

Polewa:
• 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% - 36%

• 1 łyżka kawy zbożowej np. Inki
• 100 g mlecznej czekolady (lub gorzkiej)

Wykonanie: 

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni, ja piekłam w termoobiegu przy 150 stopniach. Formę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.

  • W szerokim garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną lub piernikową i cynamon. Podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając. Zdjąć garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), odczekać minutę i dodać kolejno sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko szybko oraz energicznie wymieszać łyżką (masa się spieni). Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę, najlepiej bezpośrednio przez sitko.Masę wymieszać tak aby nie było w niej grudek mąki.

  • Masę wylać do przygotowanej foremki (masa będzie raczej rzadka) i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 - 50 minut, aż wetknięty patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • Po całkowitym ostudzeniu piernik przekroić na pół i przełożyć powidłami. Można bezpośrednio ze słoiczka, ewentualnie w celu zagęszczenia bardziej rzadkich powideł, można umieścić je w rondelku i zagotować z 1 łyżką wody, chwilkę pogotować na małym ogniu.

  • Przełożony piernik polać polewą: w rondelku zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać kawę i wymieszać do rozpuszczenia, następnie dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Polewę ostudzić. Jeśli chcemy aby piernik był wilgotny i smaczny przez kilka dni możemy go trzymać w pojemniku na ciasto z pokrywą.

 

Zapraszamy do zakupów w naszym sklepie