Bardzo prosty przepis na bardzo wykwintny obiad (w moim mniemaniu oczywiście ;P) Przepis znalazłam na blogu Pieprz czy wanilia

łosoś pieczony

Składniki na dwie porcje:

  • 2 porcje filetów z łososia
  • otarta skórka z 1 cytryny + sok z 2 cytryn
  • 1 łyżka oliwy
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól

dodatkowo pieczone ziemniaczki:

  • kilka ziemniaków (u mnie po 4 małe na głowę:))
  • 1 łyżka oliwy
  • kilka gałązek świeżego tymianku (z braku świeżego rozmarynu)
  • otarta skórka z ½ cytryny
  • sól

i jeszcze kilka plasterków cytryny 

Wykonanie:

Przygotować marynatę: do miski wycisnąć sok z 2 cytryn; dodać świeże listki tymianku, 1 łyżkę oliwy i otartą skórkę z 1 cytryny. Wymieszać.
Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem filety łososia włożyć do miski z marynatą. Pozostawić na ok. 30min. Jeśli marynata nie zakrywa całego mięsa - w połowie czasu – przerzucić mięso ryby na drugą stronę.

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w ósemki. Włożyć do garnka z zimną i osoloną wodą. Zagotować (ale nie gotować). Zaraz po tym gdy woda zawrze, zdjąć z ognia i odcedzić ziemniaki. Przestudzić.
Przełożyć ziemniaki do żaroodpornego naczynia, skropić oliwą, dodać tymianek i skórkę z cytryny. Posolić. Przemieszać.
Wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 200st. Piec ziemniaki 20-30 min. aż zmiękną i lekko się zrumienią.
Filety ryby wyjąć z marynaty, osuszyć, posolić.
Na ziemniaki ułożyć kawałki zamarynowanego łososia, oraz kilka plasterków cytryny i wstawić do pieca na ok. 10 min. Następnie przełożyć rybę na drugą stronę i dopiekać jeszcze ok. 5 min. aż mięso się zetnie.

Smacznego:)

 

łosoś pieczony