Kolejny przepis na pesto tym razem w kolorze zielonym. Wystarczy wrzucić składniki do blendera, sos dodać do ugotowanego, ulubionego makaronu i obiad gotowy :) Przepis pochodzi z blogu  Kuchnia na obcasach 

zielone pesto

Składniki (wystarczy na 3 porcje makaronu):

  • pół pęczka świeżej bazylii (2 garście) 
  • 2 łyżki płatków migdałowych (ja dodałam orzechów nerkowca)
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki świeżo startego sera długodojrzewającego albo innego typu parmezan 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka łyżek oleju z pestek winogron
  • sól morska gruboziarnista
  • pieprz czarny świeżo mielony 
  •  

    Wykonanie

    Do moździerza lub blendera włóż opłukane listki bazylii, płatki migdałowe, starty ser, czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz trochę soli i pieprzu i całość ucieraj i mieszaj. Rozetrzeć dokładnie na papkę, dolewając po trochu oleju z pestek winogron, tak na wyczucie, by sos był gesty, ale też lekko płynny. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. 
    Gotowy sos możemy przechowywać dość długo w lodówce w słoiczku i użyć kiedy będzie nam potrzebny.

    zielone pesto

    zielone pesto

    zielone pesto

    zielone pesto

    Cytryna idealny dodatek jesienią i zimą:)

    cytryna

    Zachęcamy do zapoznania się zofertą moździerzy moździerz