Przepis znaleziony podczas przeglądania segregatorów z przepisami kulinarnymi mamy. Pochodzi z tygodnika Przyjaciółka. Danie jest proste i smaczne, uwodzi zapachem cynamonu i goździków. Mięso mielone wieprzowo-wołowe w oryginalnym przepisie było zmieloną w domu wołowiną ja jednak wybrałam wersję szybszą i bardziej dostepną:)


 

Składniki na 4 porcje:

5 papryk
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
2 łyżki oleju lub oliwy
2 małe lub 1 duża cebula
2 pomidory
1 gruszka
2 łyżki rodzynek
2 łyżki płatków migdałów
10 zielonych oliwek
4 ząbki czosnku
sok z cytryny (do smaku)
gożdziki, cynamon, sól, pieprz, chilli (w ilości według upodobania)

Wykonanie:

Papryki umyć, wyjąć gniazda nasienne i opiec (w naczyniu żaroodpornym lub blasze) około 30 minut w piekarniku w temperaturze 180oC.

Czosnek obrać i rozgnieść specjalną praską lub nożem. Cebulę obrać i posiekać w drobną kosteczkę. Umyte i osuszone pomidory, paprykę i gruszkę również pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej/oliwę, podsmażyć mięso razem z czosnkiem i cebulą. Dodać pozostałe składniki, wymieszać i doprawić do smaku. Napełnić farszem papryki, przełożyć je do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego lub blachy i piec około 30 minut w piekarnku nagrzanym do temperatury 180oC.