Jakiś czas temu byliśmy na obiadzie u znajomych, po pyszniutkim makaronie z kurczakiem  podany został deser ... pana cotta z ciepłym musem truskawkowym. Deser wyśmienity zaskakuje łatwością przygotowania i zachęca tych którzy lubią desery, których nie trzeba piec:)


Składniki na 4 porcje (wielkości filiżanki 125 ml)
:


2 łyżeczki żelatyny w proszku
1 laska wanilii lub 2 łyżeczki aromatu waniliowego
250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
250 ml mleka 3,2%
80 g cukru
szczypta cynamonu opcjonalnie

Do podania:
Świeże maliny lub truskawki lub gotowy sos owocowy

Wykonanie:

Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na kilka minut. Laskę wanilii przepołowić i wyjąć łyżeczką ziarenka. Do małego garnka wlać śmietankę i mleko, dodać cukier, ziarenka wanilii, laskę wanilli (lub aromat waniliowy). Podgrzewamy mieszając  aż do zagotowania, po czym zestawić z ognia. Dodać żelatynę i mieszać aż się rozpuści. Wlać do filiżanek. Odstwić do ostudzenia, potem przykryć folią i wstawić na do lodówki na przynajmniej 4-5 godzin (a najlepiej na całą noc). Jeśli chcemy wyjąć deser z filiżanek należy wcześniej zanurzyć je na chwilę w misce z gorącą wodą. Deser wyłożyć na talerzyk i polać musem zrobionym z truskawek lub malin przygotowanym poprzez rozgotowanie ich z cukrem pudrem (cukier w ilości według upodobań, mus malinowy przesiać prez sitko żeby pozbyć się pesteczek). Można też polać gotowym kupionym sosem owocowzm np. Schwartau, zimnym lub lekko podgrzanym.