Kolejna odsłona pysznego deseru jakim jest panna cotta:)

 

Składniki na 6 porcji:

300 ml śmietanki 30% lub 36%
180 ml mleka
150 g białej czekolady, połamanej
30 g cukru
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki gorącej wody

Wykonanie:

Przygotować 6 niedużych foremek po 125 ml lub 5 szklanek. W niedużym garnuszku wymieszać mleko, kremówkę, czekoladę, cukier. Podgrzewać, bez zagotowania, do rozpuszczenia się czekolady, mieszając. Zdjąć z palnika. Żelatynę dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie. Wlać do ciepłej mieszanki mlecznej, wymieszać. Rozdzielić pomiędzy foremki/filiżanki. Schłodzić przez 3 godziny (lub dłużej). Ostatnio proponowałam wyjąć panna cottę z filiżanek i oblać sosem owocowym. Tym razem proponuję zostawić go w pucharkach/szklankach. Dla efektu i przełamania słodyczy panna cotty przygotowałam galaretkę domowej roboty z malin na spód (dodałam do podgrzanego soku malinowego żelatynę)  i galaretkę z nektarynek na górę (podgrzewałam kawałki owoców aż się rozpadły, po czym przetarłam przez sitko i dodałam żelatynę). Smacznego :)

Przepis na panna cottę z białą czekoladą pochodzi z mojewypieki.blox.pl