Dzisiaj odświeżenie przepisu, który dawno temu pojawił się na blogu. Przepis co nieco uprościłam i nadałam deserowi więcej wdzięku umieszczając go w kieliszkach :)


Składniki (na 3 duże kieliszki):


3 łyżeczki żelatyny w proszku
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
250 ml pełnego mleka
80 g cukru
owoce świeże lub mrożone


Wykonanie:


Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut. Do rondelka wlać śmietankę kremową i mleko, dodać cukier i ekstrakt z wanilii. Mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do zagotowania i szybko odstawić z ognia. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać energicznie przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści. Mieszankę wlać do kieliszków (wlewałam do przechylonych kieliszków umieszczonych w formie na babkę). Odstawić do wystudzenia. Po ostudzeniu filiżanki przykryć kawałkiem folii i wstawić do lodówki do stężenia, na około 4 - 5 godzin, lub najlepiej na całą noc.


Przed podaniem owoce rozgotowuję, miksuję oraz dodaję cukier do smaku. Tak przygotowany mus dodaję do panna cotty i gotowe :)

Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku . Sposób serwowania deseru znalazłam na blogu Taste of passion.