Orzechowiec jest ciastem na każdą porę roku, co więcej świetnie sprawdzi się na małych przyjęciach. Nie jest trudne i myślę, że jest dobrą propozycją na święta Bożego Narodzenia. Przepis z moimi modyfikacjami pochodzi ze strony Kuchnia Aleex
Składniki (na blaszkę o wymiarach 25 x 33 cm):
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 0.25 l)
- 2/3 szklanki cukru
- 150 g masła
- 2 jajka
- 2 łyzki miodu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Orzechowa warstwa:
- 250 g orzechów włoskich
- 75 g masła
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki miodu
Masa:
- 3 szklanki mleka
- 250 g masła
- 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
- słoik dżemu truskawkowego
Wykonanie:
Masa:
Z 3 szklanek mleka i 2 opakowań budyniu przygotować budyń. Garnek przykryć folią spożywczą i odstawić do ostudzenia.
Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części, które wykładamy w dwie jednakowej wielkości formy wyłożone papierem do pieczenia.
Orzechowa warstwa:
Masło z cukrem i miodem zagotować i gotować do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodać posiekane orzechy i gotować jeszcze chwilę. Przygotowaną mase rozłożyc równomiernie na jednej z blach z ciastem.
Każdy placek piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Masa cd:
Masło utrzeć z dżemem a następnie dodawać stopniowo po łyżcze ostudzony budyń. Przygotowana masą przełożyć ciasto.
Przechowywać w lodówce, najlepsze jest na drugi dzień po przygotowaniu.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Komentarze