Orzechowiec jest ciastem na każdą porę roku, co więcej świetnie sprawdzi się na małych przyjęciach. Nie jest trudne i myślę, że jest dobrą propozycją na święta Bożego Narodzenia. Przepis z moimi modyfikacjami pochodzi ze strony Kuchnia Aleex

Składniki (na blaszkę o wymiarach 25 x 33 cm):

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 0.25 l)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyzki miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

 

Orzechowa warstwa:

  • 250 g orzechów włoskich
  • 75 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki miodu

 

Masa:

  • 3 szklanki mleka
  • 250 g masła
  • 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
  • słoik dżemu truskawkowego

Wykonanie:

Masa:

Z 3 szklanek mleka i 2 opakowań budyniu przygotować budyń. Garnek przykryć folią spożywczą i odstawić do ostudzenia.

Ciasto:

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części, które wykładamy w dwie jednakowej wielkości formy wyłożone papierem do pieczenia.

Orzechowa warstwa:

Masło z cukrem i miodem zagotować i gotować do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodać posiekane orzechy i gotować jeszcze chwilę. Przygotowaną mase rozłożyc równomiernie na jednej z blach z ciastem.

Każdy placek piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Masa cd:

Masło utrzeć z dżemem a następnie dodawać stopniowo po łyżcze ostudzony budyń. Przygotowana masą przełożyć ciasto.

Przechowywać w lodówce, najlepsze jest na drugi dzień po przygotowaniu.