Unikam eksperymentowania z ciastami przed rodzinnymi najazdami zwłaszcza gdy mają się spotkać teściowe :):):) Na urodziny męża mojego kochanego wybrałam więc ciasto, które pochodzi z bloga Arabeska , które miało mnóstwo pozytywnych komentarzy. Oczy carycy to ciasto proste, które cieszy oczy i podniebienie. Jeśli zostanie kilka kawałków po imprezce to nieszkodzi bo smakuje również dwa dni po:)

oczy carycy

Wykonanie:

Ciasto jasne:

  • 6 białek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 1/3 szklanki oleju

Ciasto ciemne:

  •  6 żółtek
  •  2 jajka
  •  6 łyżek cukru
  •  4 łyżki mąki pszennej
  •  1 łyżka proszku do pieczenia
  •  2 łyżki kakao
  •  1/3 szklanki oleju

Krem:

  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
  • 1 i 3/4 szkanki mleka
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 1 kostka masła (250 g)


Poza tym:

  • okrągłe biszkopty (180 g)
  • 2 galaretki czerwone
  • około pół szklanki zaparzonej i ostudzonej kawy

Polewa:

  •  1/3 kostki margaryny
  •  1 łyżka wody
  •  1 czubata łyżka kakao
  •  4 łyżki cukru

Wykonanie:

Przygotować ciasto jasne. Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać pozostałe składniki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką.

Ciasto ciemne. Żółtka, jajka i cukier ubić na jasną, puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej. Wymieszać. Na blachę (23 x 33 cm), wyścieloną pergaminem, wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Piec 30-40 minut w temperaturze 180 st.C.

Proszek budyniowy wymieszać z 3/4 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać rozrobiony budyń i ciągle mieszając zagotować. Odstawić do wystygnięcia (od czasu do czasu wymieszać).

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać ostudzony do temperaturze pokojowej budyń. 

Ciasto przekroić na dwa placki. Jeden z nich posmarować połową kremu, na wierzchu ułożyć zamaczane w kawie biszkopty, jeden obok drugiego. Zalać mocno tężejącą galaretką i wstawić na jakiś czas do lodówki, żeby całkowicie zastygła. Następnie rozsmarować na galaretce resztę kremu i przykryć drugim plackiem.

Wszystkie składniki na polewę rozpuścić w garnuszku na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy tylko polewa zacznie się gotować zestawić z ognia i wystudzić.  Oblać polewą wierzch ciasta.



oczy carycy