Myślałam, myślałam i wymyśliłam, że na niedzielny obiadek zrobię polędwiczki wieprzowe oblane kremowym sosem z marynowanego pieprzu zielonego z dodatkiem pieczonych w ziołach prowansalskich ziemniaków przy akompaniamencie sałatki z sałaty lodowej, pomidora i ogórka z sosem włoskim. Może brzmi skomplikowanie, ale wykonanie jest proste choć nie ukrywam nie jest to ekspresowy obiad cóż dla tego smaku warto chwilę postać w kuchni :)


Składniki (na 4 osoby):

Polędwiczki:

1 kg polędwiczki wieprzowej

sól morska

świeżo zmielony czarny pieprz

oliwa z oliwek lub olej roślinny

około szklanki bulionu użyłam bulionetki pieczeniowej knorr (bulionetkę rozpuściłam w 1/2 l wody resztę użyłam do sosu)

Sos pieprzowy:

1 średnia cebula (najlepiej szalotka)

oliwa z oliwek

zielony pieprz w zalewie (ze względu na innych domowników użyłam około 60 g, ale można dodać go nawet 100 g)

100 ml czerwonego wina (użyłam wina domowej roboty)

200 ml śmietanki 30%

200 ml wody

około szklanki bulionu użyłam bulionetki pieczeniowej knorr

na zasmażkę:

2 łyżki masła

2 łyzki mąki

Pieczone ziemniaki:

ziemnianki ilość jest kwestią gustu ;P

zioła prowansalskie

świeżo zmielona sól morska i pieprz czarny

oliwa

Sałatka:

sałata lodowa (1/2 główki)

duży ogórek

2 pomidory

sos włoski do salatek knorr

Wykonanie:

Polędwiczki:

  • polędwiczki pokroić na kawałki po około 250 g, posypać świeżo zmieloną solą morską i pieprzem
  • na dużej patelni rozgrzać 1-2 łyżki oliwy/oleju
  • smażyć polędwiczki z obu stron około 15-20 minut
  • mięso przełożyć do wysmarowanego łyżką oliwy/oleju naczynia żaroodpornego
  • piec około 40-45 minut (do miękkości mięska) co 15 minut podlewając bulionem w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st (w termoobiegu 30 st mniej)
  • UWAGA! żeby polędwiczki nie były suche po 15 minutach przykryć naczynie żaroodporne
  • sos który powstał podczas pieczenia mięsa zlać do kubka - użyty zostanie do sosu

 

Sos pieprzowy:

  • na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę
  • dodać zielony pieprz z zalewą a po chwili wlać wino. Całość gotować około 5 minut aż wino odparuje
  • wlać śmietankę oraz wodę
  • dodać bulion oraz sos z pieczonej polędwiczki i gotować około 5 minut
  • przygotować na osobnej patelni zasmażkę: do roztopionego masła dodać mąkę i smażyć 3-5 minut
  • do sosu dodać zasmażkę i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji jeśli tak jak w moim przypadku sos zrobi się zbyt gęsty należy dodać odrobinę wody

 

Pieczone ziemniaki:

  • ziemniaki obrać, pokroić na talarki o grubości około 1 cm, przyprawić solą, pieprzem i ziołami, skropić oliwą
  • talarki wyłożyć na blaszkę pokrytą folią aluminiową
  • piec do miękkości ziemniaków co jakiś czas mieszając w temperaturze 180 st (w termoobiegu 30 st mniej)
  • UWAGA ! żeby ziemniaki nie skleiły się trzeba je dobrze skropić oliwą i w miarę potrzeby jeszcze powtórzyć tę czynność w czasie pieczenia

 

Sałatka:

  • sałatę pokroić, ogórki obrać i poszatkować, dodać pokrojone w kostkę pomidory
  • wymieszać z przygotowanym wg przepisu na opakowaniu sosem włoskim

Inspiracja częściowo pochodzi ze strony przepisy.pl

Smacznego:)